måndag 18 juni 2012

Dagens Harry Potter-iakttagelse

Det är vetenskapligt bevisat att Harry Potter and the Prisoner of Azkaban är världens bästa bok. Den är helt enkelt perfekt. Dessutom är hela serien om pojken som överlevde världens bästa serie i en rad genrer (exempelvis boarding school, äventyr, ungdomslitteratur, magiska världar, generationsromaner, epos och klassiker för att nämna ett axplock). Alltså är det inte alls underligt att trion bakom bloggen du just nu läser har ägnat oräkneliga timmar åt att läsa, läsa om, analysera och diskutera denna magnifika boksvit. Och trots 12+ år av denna ärofyllda sysselsättning så slås i alla fall jag ständigt av nya aspekter. Här är min senaste:

Varför är så många karaktärer i Harry Potter ensambarn?
De jag kan komma på utan ansträngning:
Harry
Hermione
Neville
Draco
Snape
Voldemort
James Potter
Dudley
Luna
Voldemorts pappa (?)

Sen finns det massvis av småkaraktärer (och endel större) vars syskonstatus aldrig nämns. Men håll med om att det är överhängande många bärande karaktärer som inte har några syskon. Statistiskt ohållbart säger jag! Om man jämför med de bärande karaktärer som har syskon så kommer ju familjen Weasley såklart dra upp snittet, men de är ju också freaks eftersom de är sju syskon i samma familj. Andra karaktärer som har syskon:
Dumbledore
Lily Potter
Sirius Black
Tvillingarna Patel
Fleur
ehhh Voldemorts mamma

SKITSVÅRT att komma på. Det känns som att det oftare är fastlsaget att en karaktär INTE har syskon än att en har det. Vad är då betydelsen av detta? Jag vet inte. JK Rowling har själv typ två syskon tror jag, så inget sånt. Att Harry är ett föräldralöst ensambarn är inte otippat, det finns en lång tradidtion av den sortens hjältar i litteratur och sagor (se Charels Dickens, Atrid Lindgren, bröderna Grimm etc). Men att så många karaktärer i ett såpass stort och detaljerat persongalleri är klassificerade ensambarn? Var Rowling bara för lat, undrar man? Eller tänker hon sig att de flesta har syskon som är så obskyra och tråkiga att de inte förtjänar att nämnas, men att en status som ensambarn säger såpass mycket om en person att det tillför till berättelsen att poängtera det varje gång det är så?

*kanye shrug*

2 kommentarer:

  1. Malfoys morsa och bellatrix!
    the carrows!
    bröderna creevey
    dudleys farsa har en syster.

    SvaraRadera
  2. Jag tycker fortfarande att det är ovanligt många om man ser till bärande karaktärer. Kom på en till utan syskon: Tonks. Och man vet ju inte med Remus Lupin men känslan är väl att han inte har några. Cedric Diggory var iaf ensam med sin farsa på världskuppen i quidditch. Peter Pettigrew? MacGonagall? MISSNÖJDA MYRTLE? JÄTTEBLÄCKFISKEN? DOBBY?????

    SvaraRadera