tisdag 4 december 2012

ÅRETS JULKLAPP (är inte din mamma)

På riktigt. Gör något som faktiskt är riktigt vackert i jul. Det här är fina grejer och tänk vad ypperligt när du kan säga till dina nära och kära att du i deras namn har skänkt en slant till en redigt bra grej. JA VAD BRA <3!!!!





Det handlar om Las Acacias som är en socio-pedagogisk verksamhet i Montevideo i Uruguay. Jag har själv varit där och de gör ett förbannat bra arbete. Det är ett daghem som ligger i en fattigare del i huvudstaden och nu behöver de pengar till renoveringar av byggnaden.
Snälla. Läs här och var sen en god människa.

Bidrag ges till: Swedbank: 8105-9, 923740367-1 (Märk talongen med ”Abuelo Oscar”).
De vill gärna att ni skickar ett mail till föreningen om ni satt in pengar för att kunna hålla er uppdaterad om hur arbetet går: centrolasacacias@montevideo.com.uy 



En stödkampanj för Las Acacias socio-pedagogiska verksamhet i Montevideo
Föreningen Las Acacias har nyligen firat sitt 20-årsjubileum som socio-pedagogiskt alternativ för fattiga barnfamiljer i Montevideos utkant. Detta projekt som började som ett mindre biståndsprojekt i Sverige har tack vare en professionell personalgrupp, frivilligt arbete och ett kontinuerligt driftsstöd från Montevideo kommun framgångsrikt utvecklats till en erkänd och effektiv verksamhet för socialt utsatta barn och deras familjer i bostadsområdet Las Acacias. Den 8 september skrev föreningen ett nytt avtal med socialdepartamentet för att ytterliggare bredda verksamheten till att omfatta även direkta sociala insatser till personer och familjer som är i behov av sociala stödaktioner. Projektet inbegriper även kulturella aktiviteter för hela den lokala befolkningen i området. Med dessa två projekt blir den ideella föreningen Las Acacias ett starkt kort i kampen mot isolering, utslagning, kvinnovåld, fattigdom och kulturell utarmning. Sedan verksamheten inleddes för drygt 20 års sedan har föreningen inte haft några pengar till att rusta upp och underhålla lokalerna som i huvudsak använts för förskoleverksamheten.
Med det nya projektet kommer lokalerna att pressas ytterliggare. De kommunala och statliga samarbetsavtalen ger tyvärr inga bidrag till sådana ändamål.
Föreningen går därför ut med en inbjudan till personer och organisationer i Uruguay och Sverige att delta i en insamlingskampanj för lokalernas upprustning. Vi hoppas att det finns ett intresse att bidra med en engångssumma på 500 kronor, eller om man så vill, vid flera tillfällen under kampanjtiden som vi satt från den 1 september 2012 till den 1 februari 2013.
Historik
Projektet började i Sverige som en ide och initiativ bland uruguayska flyktingar och solidariserande svenskar som efter demokratins återinförande i Uruguay på ett konkret sätt ville bidra till att stärka demokratin och samtidigt bekämpa fattigdom och utslagning bland fattiga barnfamiljer i Montevideo. Genom stöd från SIDA och ett effektivt insamlingsarbete från en arbetsgrupp i Göteborg kunde projektet starta i egna lokaler 1991 under namnet ”Centro Preescolar Las Acacias”, som också är namnet på den ideella förening som driver projektet. Idag går förskolan under det mer populära namnet ”Abuelo Oscar” till minne av den bortgångne och oerhört omtyckte kocken med samma namn.
Strax innan stödet från Sverige upphörde 1993 hade Montevideo kommun fått upp ögonen för projektets pedagogiska innovationer och sociala värde för lokalbefolkningen i ett välkänt s.k. problemområde. Kommunen beslutade därför att garantera driften genom ett kontinuerligt stöd för att täcka kostnaderna för barnens måltider och personal. Idag har förskolan ett arbetslag på sju personer som arbetar med drygt 50 familjer och 70 barn. Trots en stark vänsterregering och en längre tids stabil ekonomisk utveckling i landet består de stora klasskillnaderna och utslagningen av stora delar av befolkningen. Fattigdom och utslagning har i Montevideo koncentrerats till vissa geografiska områden där en informell kultur av flera generationer näst intill isolerats från ett integrerat och fullvärdigt medborgarskap. Regeringen har nyligen inlett olika sociala pilotprojekt för att söka hitta fram med förändrande insatser som å ena sidan kan integrera befolkningen i samhället och samtidigt försäkra de allra fattigaste ett minimum av rättigheter till ett värdigt liv. För dessa insatser vänder man sig till erfarna och beprövade civila organisationer som utförare. Centro Preescolar Las Acacias har därför blivit ett intressant verktyg i den här politiken.
Centro Preescolar Las Acacias ”Abuelo Oscar”, Montevideo, Uruguay den 10 september 2012.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar