söndag 25 november 2012

Böckerna du måste läsa

Carolina och Johanna tipsar om ungdomslitteratur:
  • Harry Potter - ja, alla böcker och ja, det är ungdomslitteratur med stor portion intelligent humor och fint budskap. Och en fördjävlig tonårs-Harry. (men om man måste välja är givetvis The Prisoner of Azkaban bäst i sviten/ Carolina + Johanna. Alltså jag menar ju inte att boken där Harry är ett pubertalt jobbo är min favvobok! säger Johanna)
  • Cirkeln och Eld (en tredje och avslutande bok är på väg!) - En svensk ungdomssensation som lyckas med konststycket att porträttera kvinnliga ungdomar och kombinera det med häxkonster.
  • Alla har ett hungrigt hjärta - av Björn Sortland. En knepig och melankolisk liten historia som har ett fluffigt och sorgligt språk.
  •  The Heralds of Valdemar - en serie om tre böcker av Mercedes Lackey. Fantasy med kvinnlig huvudrollsinnehavare som rymmer från ett förtryckande patriarkat och upptäcker att hon är en sjukt bra riddare som är grym på att slåss.
  • His dark materials: The Golden compass, The Subtle knife, The Amber spyglass - av Philip Pullman är ett mästerverk med förunderliga vändningar, underbara personporträtt, ett släng av religionskritik och smart och högt tempo.
  • A Little Love Song - av Michelle Magorian. Alla har väl redan läst fantastiska Godnatt Mister Tom från samma författare, men här har vi en ÄNNU BÄTTRE BOK som passar en aningen äldre publik. Två systrar evakueras från Londonblitzen till en sömnig kuststad över sommaren. De ska egentligen bo med en tant/förklade, men när hon får förhinder bestämmer de sig för att inte säga nåt till sin mamma och klara sig själva. Innan sommaren är över kommer båda ha tagit klivet över den där osynliga, läskiga och underbara gränsen som skiljer flickor från unga kvinnor.
  • Tuck EverlastingNatalie Babbitt. Denna korta lilla juvel påminner i vissa avseenden om ökänt populära mes-vampyrpekoralet Twilight. I båda böckerna trillar hjältinnorna på odödliga familjer som håller sin hemlighet bevarad så gott det går i skogar. Men där slutar likheterna. Medan Bella tar olympisk medalj i tveksamma beslut och vidhåller att det viktigaste i livet är att ha en snygg pojkvän, så lär sig Tuck Everlastings Winnie om vad det innebär att leva - och vikten av att kunna dö. 
  • Momo eller Kampen om Tiden - av Michael Ende. En allvarligare sorts Pippi Långstrump-karaktär hjälper invånarna i staden genom att bara lyssna på dem. Men så dyker de grå herrarna upp och börjar övertyga alla om att spara tid, och plötsligt hinner ingen komma och prata med Momo längre. Otroligt bra och filosofisk barnbok.
  • Den första gång jag såg dig... spydde du i mina skor. En bok som börjar så kan aldrig anses som något annat än fantastisk. Kort bok om en punkare och en brat som blir kära. Av Katarina Kuick.
  • Ett hål om dagen - av Louis Sacher. Den dök upp i mellanstadiet då den där "nu ska alla barn läsa mer böcker så vi har ett urval böcker som ingår i en form av bokcirkel och sen får alla barn/ungdomar i Sverige läsa och rösta fram sin favorit" och jag läste typ allt som var med. Det innebär att jag även läste böcker som "Du! Hittar rytmen" som kunde har förstört mitt bokintresse för all framtid och alldeles för många böcker om flickor som blev våldtagna men så läste jag denna. Den är briljant och så otroligt märklig. Den beskriver en släkthistoria som börjar med en ung grabb som hamnar i ungdomsvård på grund av ett par förflugna jympaskor och tvingas gräva hål i någon form av amerikansk öken. Det är så bra! Läs läs läs.
Alltså det finns SÅ MYCKET MER. Men ni kan ju börja med dessa. Lycka till!

Böcker, a love story. Här: bloggerskorna som Yngre på The Winding Stair Bookshop i Dublin.

Carolinas bibliofila läggning manifesterades tidigt...

...  och sen gick det som det gick.

1 kommentar: